Tel: 07900 666 662   |   Email: enquiries@fullworks.org   |   LinkedIn  Twitter  Facebook  Instagram

Bespoke Builders and Property Maintenance Professionals
Menu
×

Construction of a new Private residential Garden room, utility room and new terrace in Essex


About the project

Full Works were commissioned by the owner of this rural property to demolish the existing single storey utility room and large conservatory.

The footings were piled using 7 piles up to 6 metres deep each. This was then all held in place with a steel ring beam foundation.

We were then tasked with assisting the client with the planning, design and build of the new utility room and large open plan garden room.

The project incorporated underfloor heating to both rooms, ornate roof lanterns, bespoke cast iron radiators, fitted & fully integrated utility units with fridge, freezer, washing machine, tumble dryer and water softener. In addition to this, a bespoke set of stained glass windows were installed, together with a set of ‘made to measure’ powder-coated bi-folding doors which open out onto a new terrace.

The terrace has been completely excavated and levelled, and has had an impressive resin finish applied, along with sunken walk-over lights surrounding the terrace perimeter.

To compensate for the chosen look of an ‘infinity’ effect leading out from the garden room to the terrace, steps were constructed as a lead down into the garden and also to the side entrance of the property. Original bricks were sourced and used to complement the original bricks of this rural dwelling.

 

Additional dimmer lights have been installed to both rooms with LED lighting around both room lanterns. French doors now open into the garden room from the dining room, with all doors and windows having bespoke ornate coving and architrave along with deep skirting boards and ‘traditional’ style plug sockets and light switches.

To the outside, the garden room has been clad in a light grey weather board to offset against the powder-coated grey of the bi-folding doors. In addition, lighting has been installed around the outside of the property in the form of fisherman’s lights.

To complete the look of this project, a unique and ornate fascia has been installed around the roof which is matched in colour to the new back door of the utility room, as well as the bi-folding doors. All rainwater goods are traditional cast iron fabrication, also matched to the exterior colour of fascia and bi-folding doors.

Furthermore, both rooms have undergone a full re-wire, together with a full CCTV system installation.

This is a truly wonderful new living space for our client with the project being delivered on time and to budget.